In de ochtend van donderdag 3 oktober druppelen Trinamiekers langzaam de Grote Kerk in Vianen binnen. Met een Trinamiektaartje en een koffie en thee worden collega’s in de imposante kerk ontvangen. Als Trinamiekers plaatsnemen op de kerkbanken rondom het grote podium begint het orgel de tonen van het welbekende liedje Droomland te spelen. En de verrassing van dit jaar, het orgel wordt bespeeld door niemand minder dan onze eigen bestuurder Cornelie Kool! Zo start een nieuwe editie van onze jaarlijkse Trinamiekdag.
Onze eigen experts geven kleur
Ieder jaar staat in het teken van één van de strategische doelen uit de reisgids van Trinamiek. Na de behandelde thema’s ‘met leerkrachten op reis’ en ‘met kinderen op reis’, reizen we dit jaar samen met ouders. En dit jaar zetten we enkel onze eigen experts in om het thema op Trinamiekdag kleur te geven.
Een muzikale opwarmer
Voordat we echt van start gaan met het dagprogramma, warmt leerkracht Sarah Noorlag, wie tevens is afgestudeerd aan het coservatorium, de collega’s op met een muzikaal intermezzo. Terwijl Cornelie het nummer Droomland op het orgel inzet, starten 400 Trinamiekers met het zingen van het door Sarah geschreven nummer ‘Rome’, wat te herleiden is naar de gezamenlijke reis die we samen afleggen. Met een harmonieuze bodypercussie, vier tikken op de benen, een tik op de borst en twee knippen in de vingers, vormen collega’s samen de drum van het nummer.
Jouw jeugd en jouw werk
De dagvoorzitter – onze eigen Floris Velis schoolleider op De Schouw – praatte het ochtendprogramma in de Grote Kerk haarfijn aan elkaar. Bestuurder Cornelie leidt de dag in en vertelt over haar eigen jeugd. Op het podium bevragen Floris en Cornelie elkaar persoonlijk met als kernvraag: hoe heeft jouw jeugd en opgroeien nog invloed op wie jij vandaag de dag bent, zowel op het werk als privé?
Wat als samenwerken met ouders niet vanzelf gaat?
Met deze vraag in het achterhoofd gaan we over naar onze gastspreker van vandaag: Astrid Reber, ambulant begeleider binnen het Onderwijs Expertisecentrum van Trinamiek. Vanuit de gedachte dat iedereen zijn eigen ik meeneemt naar het werk, kun je je voorstellen dat samenwerken niet altijd vanzelf gaat. Dat geldt ook voor de samenwerking met ouders. Waar tref je elkaar dan? Hoe kijk je naar de ander? In een ludieke presentatie neemt Astrid ons mee via een bijzonder verhaal langs verschillende perspectieven in het onderwijs die we in het onderwijs allemaal wel herkennen, maar soms niet begrijpen.
Samenwerken voor samenwerking
Na een ochtend vol inspiratie en inzichten over het samenwerken met ouders reisden we samen af naar het Van der Valk Hotel in Vianen voor een uitgebreid lunchbuffet. Een mooi moment om elkaar te ontmoeten en nog even na te praten over de ochtend.
Om half drie verdeelden de collega’s van onze achttien scholen zich over vijf verschillende gastscholen binnen Trinamiek. In gemengde groepen gingen collega’s met interactieve opdrachten aan de slag, wat zorgde voor mooie gesprekken en oplossingen rondom uitdagende situaties in de samenwerking met ouders. Ter afsluiting was op iedere gastschool een borrel.
Blik vooruit
Eén thema uit de reisgids is nog onbehandeld gebleven: ‘met partners op reis’. Dit thema zal dan ook centraal staan tijdens de Trinamiekdag in 2025. Hoe en waar we dit gaan vieren? Dat is nog een verrassing!