Onderwijsvisie
‘Samen voor Boeiend onderwijs’
Trinamiek heeft een Koersplan met een sterke onderwijsvisie die is samengevat in ‘Samen voor Boeiend onderwijs’. Deze visie is in het Koersplan uitgewerkt in drie thema’s: Boeiend onderwijs, Pedagogisch tact en Samen. Daarbij vormen de waarden Vertrouwen, Vakmanschap en Verbinding de basis van waaruit medewerkers handelen. Ons denken over het geven en organiseren van onderwijs is geïnspireerd door ‘Bouwen aan een lerende school’, ‘Werken vanuit de bedoeling’ en ‘Rijnlands denken'.
Met boeiend onderwijs bedoelen we betekenisvol onderwijs dat gericht is op talentontwikkeling. Onderwijs dat leerlingen stimuleert om zich als kind in de samenleving te ontwikkelen en rekening houdt met verschillen tussen leerlingen. En onderwijs dat ervoor zorgt dat leerlingen beschikken over de basiskennis en -vaardigheden die ze nodig hebben in het verdere leven.
GOOD PRACTICE
Spelenderwijs maken leerlingen kennis met ICT. Vanaf groep 1 spelen ze met Bleu-Bots. De Bleu-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Hiermee leren leerlingen om een probleem op te delen in stukjes en oplossingen te bedenken (=programmeren). Met LeGO WeDo leren leerlingen vanaf groep 4 om met lego te bouwen en te programmeren. Dat doen ze door op de computer blokjes te verslepen. Leerlingen van groep 7 en 8 gaan aan de slag met een tekenprogramma om kunstwerken te maken met de 3D printers.
Om boeiend onderwijs te geven beschikken de leerkrachten van Trinamiek over vakmanschap. Zij handelen vanuit Pedagogisch tact waardoor iedere leerling voelt dat hij/zij erbij hoort. Leerlingen ervaren gelijkwaardigheid en respect. Daardoor ontstaat een veilige omgeving waarin leerlingen zich fysiek, sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen.
GOOD PRACTICE
Het raken van de juiste snaar
‘Ik vind de ingewikkeldste kinderen vaak juist het leukst’, grinnikt Caroline. ‘Klinkt misschien gek hé? Maar om die kinderen te bereiken moet je soms hele creatieve oplossingen zoeken. Meestal zoek ik die samen met het kind. We zoeken naar wat hij of zij nodig heeft om zich veilig te voelen en goed in zijn of haar vel te zitten. De onderwijsresultaten volgen vaak dan vanzelf.’
‘Dat vraagt wel wat van de leerkracht, dat lukt je niet van de een op de andere dag’, vertelt Caroline Smits. Zij is leerkracht met inmiddels 17 jaar ervaring op de Jan Bunnikschool in Lopik.
‘Pedagogisch tact is iets dat je van nature hebt en gelukkig ook kunt trainen’, zegt Caroline. ‘De juiste uitstraling is heel belangrijk. Het moet ‘echt’ zijn en ook zo aanvoelen voor de kinderen. Wat dat dan precies is, is moeilijk te omschrijven. Je neemt als leerkracht je verantwoordelijkheid en zoekt continu naar manieren waarop je het kind bereikt. Ik leg in de klas de focus op positief gedrag en vraag kinderen wat zij nodig hebben om dat gedrag te vertonen. Vaak denk je, zeker een startende leerkracht, dat in een stille klas controle heerst en dus het beste is, maar er is ook zoiets als ‘acceptabel rumoer’.
Tactisch bijsturen
Ik laat de kinderen vaak samenwerken en dan is het iets onrustiger, maar van het samenwerken leren kinderen vaak het meest,’ legt Caroline uit. ‘Ik bepaal heel duidelijk de kaders in de klas waarbinnen de kinderen vrijheid hebben. Zo geef ik naarmate de kinderen ouder worden meer verantwoordelijkheid aan de kinderen. Als de motivatie van binnenuit komt, werkt het veel beter. Lukt dit niet, dan heb je natuurlijk als leerkracht de plicht om tactisch bij te sturen.
Groter geheel
Bij de benadering van kinderen moet je ook zicht op het grotere geheel houden. Wat is er in de thuissituatie aan de hand? Als een kind zijn hoofd vol zit, is er geen ruimte meer voor nieuwe leerstof. Zorg dat je aandacht hebt voor de kinderen, wat hebben ze nodig om te kunnen groeien op sociaal en cognitief gebied. Elk kind kan in de juiste omgeving en met passende hulp groeien, al is het met hele kleine stapjes.’
Trinamiek is een lerende organisatie. Leren doen we Samen, van en met elkaar. Bijvoorbeeld in netwerken van leerkrachten en in de Trinamiek Academie waar leerkrachten cursussen volgen. Teamleren vinden we belangrijk en we stimuleren eigenaarschap bij leerkrachten en leerlingen. Ook door collegiale consultatie en door audits verbeteren we continu het onderwijs. Dit doen we samen met leerlingen en ouders. Alle scholen hebben een leerlingenraad en een medezeggenschapsraad.
In het Koersplan zijn de thema’s Boeiend onderwijs, Pedagogisch tact en Samen uitgewerkt in drie mindmaps. Leerkrachten, directeuren en het bestuur hebben de ambitie 'Samen voor Boeiend onderwijs' vertaald naar concrete doelstellingen. Alle scholen werken aan het behalen van deze doelstellingen waarvan de resultaten meetbaar, merkbaar en/of zichtbaar zijn. We monitoren de voortgang en spreken elkaar zo nodig aan. Het bestuur legt verantwoording af over het behalen van de doelstellingen aan de raad van toezicht, ouders en leerlingen.