Als calamiteiten of rampen invloed hebben op Trinamiek wordt, afhankelijk van de ernst en de impact op een school of de hele stichting, een crisisteam actief gesteld. Dit helpt om zo snel en accuraat mogelijk te kunnen handelen in een crisissituatie. Ook tijdens de coronacrisis is een crisisteam actief. Zo gaat het team te werk.
Bij de start van de coronacrisis in Nederland begin 2020 werd al snel duidelijk dat dit een crisis is van grote omvang met veel impact op de scholen. Bij het opvangen van deze eerste signalen is het crisisteam actief gesteld. Het crisisteam bestaat uit het college van bestuur, de bestuurssecretaris, de communicatieadviseur, en twee directeuren. Sinds begin maart ondersteunt ook een corona coördinator het crisisteam.
Werkwijze
Wekelijks komt het crisisteam digitaal samen om de huidige en verwachte ontwikkelingen rondom de coronacrisis te bespreken. Het team filtert de informatie die van invloed is op de basisscholen, denkt mee, ondersteunt en adviseert scholen over de aanpak en communicatie tijdens de crisis. Zo nodig neemt het crisisteam Trinamiekbrede beslissingen. Trinamiek volgt hierin altijd de protocollen en richtlijnen van de overheid, PO-Raad en GGD.
Samenwerking scholen
Als het crisisteam signaleert dat organisatiebreed veel vragen leven, organiseert het team een digitaal ontmoetingsmoment met directeuren van alle Trinamiekscholen. Tijdens deze momenten wisselen directeuren kennis uit over de aanpak tijdens de crisis en beantwoorden we vragen als: Waar lopen scholen tegenaan? Hoe werken protocollen en richtlijnen in de praktijk? En kunnen we hier Trinamiekbrede afspraken over maken of ligt deze beslissing op schoolniveau?
Eigenaarschap staat bij Trinamiek hoog in het vaandel, waardoor beslissingen vaak op schoolniveau liggen. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet door laten gaan van het kamp van groep 8. Het crisisteam geeft de scholen kaders mee op basis van de huidige ontwikkelingen waarbinnen zij zelf keuzes kunnen maken wat betreft de invulling.
Handreiking gegevensdeling
Hoe gaan we om met gegevens die ouders aan ons verstrekken en die de GGD van ons vraagt? Hiervoor heeft het ministerie van OCW de handreiking gegevensdeling bron- en contactonderzoek gepubliceerd. In de veelgestelde vragen op lesopafstand.nl staat een toelichting op de handreiking.